Boottenten
Op deze site kunt u zien welk assortiment wij aanbieden. Al onze boottenten zijn op maat gemaakt; helemaal toegespitst op uw wensen. Omdat alle producten in ons atelier vervaardigd worden, is er veel mogelijk: verschillende materialen,kijkvensters op diverse plekken, afritsmogelijkheden… Wij maken het voor u! De afgebeelde tenten op deze site geven een indruk van alles wat er bij ons mogelijk is.
Buiskap
Nadat het frame de definitieve vorm heeft gekregen wordt er van speciaal doek een patroon gemaakt van de buiskap. Op dit patroon worden alle bevestigingspunten, spanbanden, vensters, ritsen enz aangetekend waarna de kap in de zeilmakerij wordt gesneden en gestikt.
Hierna volgt de montage aan boord. We maken gebruik van de aanwezige bevestigingspunten of monteren nieuwe drukknopen of rail op uw schip. De buiskap wordt met 2 of drie vensters naar keuze uitgevoerd. De achterzijde van de kap is met een sterke PVC grijpstrook afgewerkt om slijtage door de giek en door het vastpakken van de kap te voorkomen. Indien gewenst monteren we aan de achterzijde van de kap een rits om direct of later een kuiptent aan te kunnen ritsen. U ziet, wij moeten minimaal 3 tot 5 keer op uw boot zijn voor het maken van een buiskap. Vandaar dat wij dit alleen op afspraak doen.
Een buiskap op een vast scherm
Wij leveren geen raamprofielen of vaste ramen maar wel de buiskap. Op het bestaande frame of compleet met een nieuw buizenframe. Het nieuwe buizenframe van de kap monteren we gewoonlijk niet op het raamprofiel maar op het kajuit dak. Dit geeft een stabiele kap en minder risico op schade aan het vaste scherm. Er moet echter wel een mogelijkheid aanwezig zijn om het doek van de kap aan het raamprofiel te bevestigen.
Dit kan op verschillende manieren:
In het raamprofiel van het vast scherm zit een gleuf waar een pees in past. De kap wordt dan rechtstreeks in het raamprofiel geschoven Wij monteren een rail op het raamprofiel waar de kap in wordt geschoven. Wij monteren drukkers op het raamprofiel waarmee de kap wordt vastgezet Het voordeel van een gleuf of een rail waar het doek met een pees inschuift is dat de tent altijd waterdicht en tochtvrij op het raamprofiel zit. We hebben echter ook diverse typen drukkers om de tent op het vast scherm te bevestigen maar elke drukker houdt het doek op een paar millimeter afstand van het raamprofiel. Gevolg is een wat minder dichte afsluiting dan met een pees.
Voordeel van drukkers:
Als u een van de vensters wilt kunnen oprollen is dat alleen met drukkers mogelijk. Ook is het met een pees soms lastiger om de tent snel van de boot te kunnen halen omdat de hele voorkant van de tent door de rail moet worden geschoven. Indien er geen gleuf in het raamprofiel zit dan moeten er drukkers of rails op gemonteerd worden. Dan moet er geboord worden in het raamprofiel.
Sommige raamprofielen hebben te weinig ruimte om een schroefje of popnageltje kwijt te kunnen. Vaak loopt het glas helemaal door tot bovenin het profiel. Het is zaak dat u dat vooraf nauwkeurig bekijkt of bij de leverancier van het raamprofiel navraagt in hoeverre we met deze problemen te maken krijgen. Het liefst hebben we een voorgeboord profiel omdat het boren in een profiel met glas erin altijd riskant is. Kunnen er geen schroeven in het profiel dan houdt het wat ons betreft echt helemaal op…
Buiskap voor sloep
Omdat gangboorden op een sloep vaak ontbreken of heel smal zijn kan het zinvol zijn om een van de voorramen oprolbaar te maken met 2 ritssluitingen. Het voordek is dan bereikbaar als extra in/uitgang of om de bolder te kunnen gebruiken bij het aanmeren. De achterkant van de kap wordt extra versterkt met een PVC grijpstrook in kleur naar keuze. Vaak wordt de achterkant van de kap voorzien van een ritssluiting. Hieraan kan een schuin weglopend achterzeil of een complete kuiptent worden geritst. Een schuin weglopend achterzeil wordt aan de buiskap geritst. Aan de achterkant wordt het met spanbanden opgespannen en aan de zijkanten met drukknopen vastgezet. Indien nodig wordt aan de binnenkant een verstelbare stok geplaatst om doorzakken van het zeil te voorkomen.
Een aanritsbare kuiptent
De kuiptent wordt aan de buiskap geritst. Er moet dus een rits aan de achterkant van de buiskap worden gemaakt maar dan wel onder een waterdichte flap. Ook aan een bestaande, oudere buiskap kan vrijwel altijd een rits voor een kuiptent worden gemaakt. De voorzijde van de kuiptent wordt aan de achterkant van de buiskap geritst. De achterzijde van de kuiptent wordt ondersteund door een deelbare buis met afneembare voeten. Haalt u de tent en de achterbuis weg dan blijven er slechts twee gladde en gestroomlijnde voetplaatjes op de kuiprand staan en meer niet. De buis is opgesloten in een zoom met rits want dat vergemakkelijkt het opzetten en wegnemen van de tent. De kuiptent wordt aan de achterzijde met vier of vijf spanbanden opgespannen zodat het dakdeel niet gaat doorhangen. U bepaalt dus zelf hoe strak de tent staat door de spanbanden met RVS knijpgespen aan te spannen. De zijkanten, waar minder doekspanning op staat, worden met drukknopen vastgezet. De achterkant en de twee zijkanten zijn voorzien van ramen en ritsen. Zowel de zijkanten als de achterkant van de tent zijn oprolbaar door middel van afneembare elastische koorden met speciale haakjes. Als de schootlieren op de kuiprand staan maken we daarvoor een uitbouw aan de kuiptent zodat de lieren er ook binnen vallen. In de meeste gevallen is het wenselijk om waterdichte luchtroosters met horrengaas achterin de kuiptent te laten aanbrengen. Dit bevordert de ventilatie en het blijft binnen droog. Indien gewenst maken we verduisteringskleedjes aan de binnenkant van de vensters. Deze zijn met klittenband op de hoeken simpel te bevestigen en weg te nemen.
Bevestiging van de buiskap of kuiptent aan de boot
Voor het monteren van de kap of tent aan de boot bestaan diverse systemen zoals: Drukknopen, Perfix, Minax, Tenax, Lift the dots, of rail. Indien u wilt dat wij gebruik maken van de bestaande drukknopen dan kunt u deze het beste van tevoren goed nakijken en waar nodig vastzetten met Epoxi, dan hoeven wij niet te wachten tot het is uitgehard. Wilt u van drukknoop-systeem wisselen dan adviseren wij u daarin. Wij monteren het nieuwe systeem dan aan boord. Wilt u meer weten over de diverse bevestigingssystemen.
Klik op de button : bevestigingssystemen kap
Het buizenframe
Een goede buiskap staat of valt bij een gestroomlijnd en stevig buizenframe. Het model van de buiskap mag de lijn van het schip niet verstoren maar moet toch het gewenste comfort bieden en ook nog simpel neer te klappen zijn. Vaak geen gemakkelijke opgave maar vanzelfsprekend wordt u hierin vakkundig geadviseerd. Steekt u maar gerust van wal over uw speciale wensen want uw ideeën krijgen alle aandacht. U ziet dat er nogal wat obstakels zijn die we moeten omzeilen om het perfecte buiskapframe te maken. De buiskap moet voldoende hoog worden om er comfortabel onder te kunnen zitten en om zonder direct het hoofd te stoten naar binnen te kunnen komen. Echter niet te hoog want dan zal de giek de kap gaan raken. De handles van de valstoppers moeten bediend kunnen worden en mogen de kap niet raken, diverse lijnen moeten door de buiskap heen lopen zonder de kap te beschadigen. Minpuntje: De lier hendels op het kajuitdak kunnen niet meer geheel rondgedraaid worden maar alleen gesjord. Deze concessie is vaak onvermijdelijk. De schootlier hendels kunnen wel geheel rondgedraaid worden. Een bestaand buizenframe opnieuw gebruiken of waar nodig aanpassen is voor ons geen probleem Een nieuw buizenframe wordt in de meeste gevallen van hoogglans gepolijst RVS gemaakt en in mindere mate van aluminium. Een RVS buizenframe is veel steviger dan aluminium en corrosie tussen de beslagen en de buis is uitgesloten. RVS buis is leverbaar in 19, 22 en 25 mm en aluminium in 20 en 25 mm. De beslagen zoals voeten, scharnieren enz zijn altijd van RVS en we hebben een zeer ruim assortiment. Om te voorkomen dat de giek tijdens het zeilen de bovenkant van de buiskap gaat raken kan het zinvol zijn om, van tevoren, hoog aan de wind zeilend met strak aangetrokken grootschoot de hoogte van de giek te meten vanaf de kuipvloer. Dan weten wij hoe hoog de kap maximaal kan worden. Even het zeil hijsen is vaak lastig en soms zelfs onmogelijk vanwege het weer op dat moment of er liggen andere boten naast.
Uitvoering boottent
Nadat het frame zijn definitieve vorm heeft gekregen wordt er van speciaal doek een patroon gemaakt van de kap of tent. Op dit patroon worden alle bevestigingspunten, spanbanden, vensters, ritsen enz aangetekend waarna de kap in de zeilmakerij wordt gesneden en gestikt. De kap of tent kan in diverse delen worden gemaakt die oprolbaar of wegneembaar zijn. In de meeste gevallen is het wenselijk om waterdichte luchtroosters met horregaas in de tent te laten aanbrengen. Dit bevordert de ventilatie en de tent blijft van binnen droog. Indien gewenst maken we verduisteringskleedjes aan de binnenkant van de vensters. Deze zijn met klittenband op de hoeken simpel te bevestigen en weg te nemen. Hierna volgt de montage aan boord. We maken gebruik van de aanwezige bevestigingspunten of monteren nieuwe drukknopen of rail op uw schip. U ziet, wij moeten minimaal 3 tot 5 keer op uw boot zijn voor het maken van een kap of tent. Vandaar dat wij dit alleen op afspraak aan doen.
Doeksoorten
Het grootste deel onze bootkappen wordt gemaakt van Markilux Boatacryl. Markilux is waterdicht door de Polyuerethane coating, sterk, kleurvast, UV en zoutbestendig en schimmelwerend. Als u een glad en meer glimmend doek zoekt dan is Stamoid de beste keuze. Beide doeksoorten zijn in een groot aantal kleuren leverbaar.De afwerkbies en/ of de PVC grijprand kunnen in diverse kleuren worden geleverd. Dit hoeft dus niet dezelfde kleur als het doek van de kap te zijn.
Verschillende hoezen zoals stuurstandhoes
Bescherm het stuurwiel en de kostbare apparatuur tegen vocht, vuil en zon met een perfect passende stuurtandhoes. Perfect passend want een goed winter afdekkleed is het behoud van uw kostbare schip. Het gaat minimaal 10 jaar mee dus reken maar uit wat het u per jaar kost en u zult tot de conclusie komen dat dit een zinvolle investering is.
Met een zonnetent kunt u op uw boot in de schaduw zitten zonder het zicht rondom te belemmeren. Tijdens het varen kan de zonnetent op uw boot blijven zitten. We kunnen er een hoes (ook wel ‘banaan’ genoemd) bij maken waar de zonnetent in opgeborgen kan worden.
Het is belangrijk om uw kostbare investering optimaal te beschermen. Zeker in de wintermaanden. De afdekzeilen zorgen voor een extra lange levensduur van uw materialen.
Zit uw zeilseizoen er ook (bijna) op?
Heeft u al eens nagedacht wat het u aan onderhoud scheelt als u de boot na het zeilseizoen goed afdekt. Denk eens aan: Vuil, vocht, hagel, sneeuw, vorst, zand, bladeren, vogelpoep en de kostbare gevolgen daarvan voor uw schilderwerk, dekbeslagen en uw eventuele teakhouten dek. De wintertenten zijn vervaardigd uit ademend waterdichte stof. Dit voorkomt condens bij overwintering en houd uw schip mooi droog. Zeker als u gewend bent aan de prijzen van het binnen stallen van uw schip inclusief het in en uithijsen dan is het zeker zinvol om bij Zeilmakerij Ingrid een vrijblijvende prijsopgave aan te vragen.
Meten is weten
Na het maken van een afspraak komen wij naar uw schip, of u komt in het naseizoen langs. Dan meten we in overleg met u het winterkleed op. Dit is een nauwkeurige klus en we zijn daar met twee man ongeveer 2 à 3 uur mee bezig. Wij vinden het prettig als u daar bij bent om misverstanden te voorkomen.
Aanhangwagen , pick-up zeilen en netten
– Gemaakt van PVC doek (Bisonyl) of van extra sterk PVC gaasdoek.
– Vast te zetten met rubbers, elastieken, spanbanden naar keuze.
– Maak een afspraak, breng uw wagen langs en we maken het op maat.
Voor reparaties kunt uw bij ons terecht en levensduur van uw producten verlengen door middel van onderhoud, reparaties of andere aanpassingen.
Ritsen – ruiten – drukkers of bijvoorbeeld kleine scheurtjes. Zaken die we binnen 1 enkele dag kunnen herstellen.
Wij overleggen met u welke kosten een en ander met zich meebrengt. Daarnaast adviseren wij wat wel of juist niet de moeite is om te laten uitvoeren.
Het is raadzaam om een kap eens in de 4 á 5 jaar te laten doorstikken, bij een gemiddelde levensduur van 8 jaar. Door dit preventief onderhoud voorkomt u grote reparatiekosten en bovendien gaat deze daardoor langer mee.
In principe kunnen we alle producten repareren. Ook als wij niet de originele kap voor u hebben vervaardigd.
Het doek van een oude kap als model gebruiken voor een nieuwe kap is vragen om problemen. wij hebben er slechte ervaring mee en beginnen er liever niet aan
Wij adviseren u grote reparaties in het najaar of de wintermaanden te laten uitvoeren. Zodoende hoeft u aan het begin van het seizoen niet onnodig lang te wachten wegens (grote) drukte en is uw product direct klaar voor gebruik in het voorjaar. Desgewenst kunnen wij uw product ook opslaan in de wintermaanden. Echter voor alle kleine reparaties kunt u het hele jaar door altijd bij ons terecht.
Al 10 jaar is onze stelregel “vroeg op de dag gebracht is einde van de dag klaar”. Dat is en blijft te allen tijde ons streven maar voor een aantal renovaties/reparaties is dit helaas niet mogelijk. Daarvoor vragen wij uw begrip. Wij gaan immers secuur en nauwgezet te werk en dat vraagt tijd.
Heeft u een referentie? graag mailen naar : info@zeilmakerijingrid.nl
Copyright © 2013- 2012 Zeilmakerij Ingrid, Alle Rechten voorbehouden.